Memur ne kadar süre ücretsiz izin alabilir?
Madde 108(E) şöyle diyor: “Bir memura, yıllık izin için esas alınan süreler bakımından beş yıllık hizmeti tamamlamış olması koşuluyla, toplam bir yıla kadar ücretsiz izin verilebilir. Memur, hizmet süresi boyunca ve en fazla iki kez izin kullanmak için başvuruda bulunabilir.”
Doğum sonrası ücretsiz izin uzatılabilir mi?
Hamilelik izninin doğum sonrası iznine eklenebilmesi için fiilen çalışılmış olması gerekir. Yani bu dönemde yıllık izin, mazeretli izin, kısa ve uzun dönem sağlık raporu alınamaz. Alınırsa doğum sonrası izninizden düşülür. Doğum izninizin bitiminden sonra iki yıla kadar ücretsiz izin alabilirsiniz.
Ücretsiz izinde idarenin takdir hakkı var mı?
Beşinci hizmet yılını doldurmuş memurlara ücretsiz izin verilmesinde bilinen en büyük hata, idarenin bu ücretsiz izni vermekle yükümlü olduğu varsayımıdır. Ancak, bu ücretsiz izni verip vermeme kararı idarenin takdirindedir.
Ücretsiz izin bitince ne olur?
Ücretsiz izin süresinin bitiminden önce mazereti ortadan kalkarsa, çalışan on gün içinde işe dönmek zorundadır. Ücretsiz izin süresinin bitiminden sonra veya mazeret süresinin bitiminden itibaren on gün içinde işe dönmeyen kişi kamu hizmetinden ayrılmış sayılır.
Ücretsiz izin en fazla ne kadar olabilir?
Ücretsiz iznin üst sınırı iş hukukunda belirtilmemiştir. Yani çalışanın ne kadar süreyle ücretsiz izin talep edebileceği ve işverenin ücretsiz izni ne kadar süreyle onaylayacağı çalışan ile işveren arasındaki anlaşmaya bağlıdır.
Ücretsiz izin alan memur istediği zaman dönebilir mi?
– Ücretsiz iznin bitiminden önce göreve dönmek isteyen memur, izin aldığı kuruma (kurum, birim, merci) yazılı talepte bulunmak zorundadır. – Talepte izinden dönüş nedeninin gösterilmesi zorunlu olmamakla birlikte, memur isterse gerekçeyi de gösterebilir.
Bayan memurun doğum sonrası kullanabileceği ücretsiz izin süresi ne kadardır?
Devamlılık olarak belirtilebilir. Emzirme izni hariç olmak üzere, izin süresinin veya doğum sayısına göre verilen iznin bitiminden itibaren; eşleri çocuk doğuran memurlara, doğumdan itibaren 24 aya kadar talep etmeleri halinde izin verilir.
Ücretsiz izne çıkan memurun sigortası yatar mı?
3- 5510 sayılı Kanunun 45 inci maddesi gereğince Personel Kanunlarına göre ücretsiz izin kullanan kamu görevlilerinin GSS primleri kurumlarınca ödenir. 4- GSS primleri kurumlarınca ödenen kamu görevlilerinin tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.
6 ay ücretsiz doğum izninde sigorta yatar mı?
Hamilelik döneminde doğum iznine ayrılan ve ücretsiz izin süresince 6 ay ücretsiz izin kullanmak isteyen 4A (SSK) kapsamındaki çalışanlar için genel sağlık sigortası geçerliliğini koruyacaktır.
Memur ücretsiz izni kim onaylar?
İdarenin bu konuda takdir yetkisi vardır. Ayrıca bu yetki, Bakanın onayı ile verilebilir.
Memur ücretsiz izindeyken tayin isteyebilir mi?
Bu hükümler çerçevesinde; 657 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi hükmüne uygun olarak, aylıksız izinde bulunan ve kamudaki statüleri devam eden personelin görev yerlerine nakledilmesi mümkündür.
Memur ücretsiz izinde derece kademe ilerler mi?
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde şöyle denilmektedir: “… 8- 108 inci maddenin (B) fıkrası gereğince kullanılan aylıksız izin süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve üç yılda bir aylık artışı yapılmak suretiyle değerlendirilir.
Ücretsiz izinde çıkış yapılır mı?
Süresi kanuna aykırı ve belirsiz süreli olan ücretsiz izin süresince işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
Doğum sonrası ücretsiz izin parça parça kullanılabilir mi?
d) 24 ayı aşmamak kaydıyla ücretsiz doğum izninden yararlanılabilir.
2 gün ücretsiz izin maaştan kesilir mi?
Ücretsiz izin nedir? Ücretsiz izin, çalışan ile işveren arasındaki iş ilişkisinin geçici olarak askıya alınmasıdır. Çalışan ile işveren arasındaki iş ilişkisi sona ermez. Ücretsiz izin sırasında işveren çalışanın maaşını ödemez ve çalışan herhangi bir maaş talep etmez.
Memur 1 yıl içinde kaç gün heyet raporu alabilir?
Bir hekimin bir takvim yılı içinde görevlilere sunacağı toplam rapor sayısı kırk günü geçemez. Bu süreyi aşan hastalık raporları Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenir.
Memur kaç ay ücretli izin alabilir?
İzin türü İzin süresi 1 yıl izin Performansa bağlıdır; 1 yıl için 20 gün, 10 yıldan fazla hizmeti olanlar için 30 gün. 2 SAĞLIK İZNİ (Şua izni) 30 gün 3 MAZERET İZNİ (Doğum izni) 16 hafta (doğumdan önce sekiz hafta + doğumdan sonra sekiz hafta) 4 MAZERET İZNİ (Evlat edinme) 8 hafta 23 satır daha
1 yılda kaç gün mazeret izni alabilir?
Çalışanlara verilecek izin süreleri ise şu şekildedir: Bir yıldan beş yıla kadar çalışmış olanlara 14 günden az, beş yıldan on beş yıla kadar çalışmış olanlara 20 günden az, on beş yıl ve daha fazla çalışmış olanlara ise 26 günden az izin verilemez.
Memur ücretsiz izinde çalışırsa ne olur?
4- Ücretsiz izinde bulunan memurların ücretli bir işte çalışmaları halinde, cezalarının kademe artırımı suretiyle artırılması gerektiği gibi, aynı cezanın tekrarının kamu görevinden çıkarılmayı gerektirecek bir uygulamaya yol açabileceği de dikkate alınır.