İftira suçu uzlaşma kapsamında mı?
Uzlaşma, suçla itham edilen kişi ile suç mağduru kişi arasında arabulucu aracılığıyla iletişim yoluyla yapılan bir anlaşmadır. Hakaret suçu uzlaşma kapsamında bir suç değildir.
İftira atan kişi ne ceza alır?
Hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 267. maddesine göre, en temel suç olan hakaretin cezası bir yıldan dört yıla kadar hapistir. Maddenin geri kalanı daha ağır cezaların verildiği durumları düzenlemektedir.
Haksız yere iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?
İftiraya uğrayan mağdur, faile karşı şikayette bulunabilir ve savcı, iftira işlendiğini öğrenirse kendi inisiyatifiyle soruşturma açabilir. Savcı soruşturma açarsa ve suç şüphesini haklı çıkaracak yeterli delil elde ederse, iddianame düzenler ve kamu davası açar.
İftira atanların sonu ne olur?
Kişinin hakaret suçunu işlediği hususunda şüpheye yer bırakmayacak şekilde bir kanaat varsa; Türk Ceza Kanununun 267. maddesine göre, haksız fiille suçlanan kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bana iftira atıldı ne yapmalıyım?
İftiraya uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine veya Başsavcılığa yapılabilir. Ancak, iftira suçunun şikayete konu bir suç olmadığı unutulmamalıdır. Soruşturma resen de başlatılabilir.
Asılsız suçlamanın cezası nedir?
“Suçta sahtecilik” başlığı altında, işlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya işlenmemiş bir suçun delil veya emarelerini soruşturmaya olanak verecek şekilde uyduran kimse, üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İftira atan kişiye dava açılır mı?
Hakaret eden taraf, hakaret eden tarafa karşı tazminat talep etme hakkına sahiptir. Tazminat miktarı, hakaret edilen kişinin uğradığı zarara bağlıdır. Tazminat prosedürü, asliye hukuk mahkemesine başvuruda bulunularak başlatılır.
İftira suçu neleri kapsar?
Savcılar, kamuoyu adına resen araştırılabilecek suç haberlerini rapor olarak kabul ederek soruşturma başlatırlar. Bir kişi basın ve yayınlarda haksız yere yasadışı bir eylemle suçlanırsa, bu bağlamda bu bir iftiradır.
İftira suçu yüz kızartıcı suç mudur?
Hakaret suçu hakkında genel bilgiler 1-) Hakaret suçu hakkında genel bilgiler aşağıdadır. 2-) Hakaret suçu ağır bir suçtur. Yani tekrarı söz konusu değildir. 3-) Hakaret bir suçtur, yüz kızartıcı bir suçtur.
İftira davası kaç ay sürer?
Masum bir iftiraya maruz kalan bir kişi iftira davası açtığında dava ortalama 1,5 ila 2 yıl sürmektedir. Bu süre delil yoksa veya delile bağlı olarak uzamaktadır. Bu nedenle bir kişi iftiraya uğradığını düşünüyorsa bunu kanıtlayacak delilleri hazırlamalı ve zamanında mahkemeye sunmalıdır.
Cinsel iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?
Cinsel taciz mağdurunun savcılığa şikayette bulunması yeterlidir. Bu durumda savcılık soruşturma başlatır, iddianame düzenler ve dava açar. Cinsel hakaret mağdurunun da maddi ve manevi zararın tazmini için dava açma hakkı vardır.
İftira karşı nasıl davranmalı?
Hakarete uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Bu şikayet kolluk kuvvetlerine veya savcılığa yapılabilir. Ancak şunu belirtmeliyiz ki hakaret suçu şikayete dayalı bir suç değildir. Soruşturma resen de başlatılabilir.
İftira atmanın para cezası ne kadar?
Türk Ceza Kanunu’nun 267/1. maddesine göre, basit hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapistir. TCK’nın 267/2. maddesine göre, nitelikli hakaret halinde ceza yarı oranında artırılır.
İftira suçu kaç yıldır?
Türk Ceza Kanunu’nun 267. maddesinde düzenlenen hakaret suçunun en basit şeklinin işlenmesi halinde hakaret suçunu işleyen faile bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir. “Suçun maddi izlerini ve delillerini tahrif ederek hakarette bulunulması halinde ceza yarı oranında artırılır.
İftira atan kişiye ne denir?
İftira atan kişiye “Müfterî” denir. Ayrıca “ifk” kelimesi “e.f.k” soyundan gelen fiilin mastarı olarak kullanılır ve “bühtan” kelimesi “iftira atmak ve aldatmak” anlamına gelen “b.h.t” soyundan gelen fiilin mastarı olarak kullanılır. Peygamberlerin hikayelerini anlatırken, Kur’an-ı Kerim zaman zaman onların maruz kaldığı iftiralardan da bahseder.
Hangi suçlar uzlaşma kapsamına girmez?
Devlete ve kamu kurum ve kuruluşlarına karşı işlenen suçlar uzlaştırma kapsamına girmez. Ayrıca, ön ödemeye tabi suçlar ve etkin pişmanlık hükümleri içeren suçlar uzlaştırma kapsamı dışındadır.
TCK iftira şikayete tabi mi?
Aynı maddeye göre, soruşturulması ve kovuşturulması ihbara bağlı olan suçlarda arabuluculuğa başvurulabilir. Hakaret suçu ihbara konu olmadığı ve kanunda öngörülen hallerden biri olmadığı için bu suçta arabuluculuğa başvurulamaz.
TCK 143 uzlaşmaya tabi mi?
TCK’DA BİRLEŞTİRMEYE TABİ SUÇLAR (YETİŞKİNLER İÇİN) – TCK 86/2 (İstinaf yolu açıktır; 86/3.a. (TCK 142, 143, 152, 152/2, 158, 161, 162, 163, 164, 165 ve 166.
TCK 142 uzlaştırma kapsamında mı?
Hırsızlığın basit hali (TCK 141), daha az ceza gerektiren hali (TCK 144/1) ve kanunen tanımlanmış nitelikli hırsızlık halleri (TCK 142/1,2,3) arabuluculuğa tabidir. Ancak arabuluculuk prosedürü yürütülüp uzlaşma sağlanamazsa soruşturma ve kovuşturma aşaması başlar.