İçeriğe geç

Tezkir Ne Demek

Tezkir etmek ne demek?

[1] hatırlamak, ifade etmek.

Türk edebiyatında tezkire nedir?

Arapça bir kelime olan tezkire, hafızayı canlandıran bir şey anlamına gelir. Şair biyografileri, şairlerin biyografik eserleridir ve edebiyat tarihimizin vazgeçilmez kaynaklarıdır. İlk örnekleri Arap edebiyatında bulunan türün birçok örneğine, Fars ve Türk edebiyatında da rastlanır.

Tezkir ne demek Osmanlıca?

Tezkire (Arapça: تذكرة), Osmanlı İmparatorluğu’nda aynı şehirdeki resmi daireler arasındaki yazışmalara denir.

Tezkiretü Ş Şuara ne demek?

Özellikle 15. yüzyıla ait eserler Türk-İslam edebiyatı araştırmaları için bir kaynak görevi görmektedir. 19. yüzyıldan sonra, Sehi Bey’in Tezkire’siyle başlayarak Tezkire-i Şuara adı verilen bağımsız bir alan ve tür oluşturan biyografiler, Osmanlı coğrafyasındaki şairler hakkında en önemli bilgi kaynaklarıdır.

Tezkire ne demek TDK?

Tezkire, kelime anlamı olarak “anılan, zikredilen” anlamına gelen, Fars ve Türk edebiyatında kişilerin yaşantılarını, eserlerini ve edebî kişiliklerini anlatan eserlere verilen ortak isimdir.

Tezkir ne demek din?

Sözlükte, “hatırlamak, hatırlamak” anlamına gelen dhikr kökünden türetilen tezkire (çoğulu tezâkir), “hafızayı uyandıran bir şey” anlamına gelir. Terim olarak, antik çağda yazılmış biyografik-antolojik bir eseri ifade eder.

Tezkire karşılığı nedir?

*Tezkire, Divan edebiyatında biyografi kelimesinin karşılığıdır. *Tezkireler, ortaya çıktıkları dönemin edebi ve kültürel ürünüdür.

İlk tezkire kimin?

ISBN: 978-9944-237-86-4. Şair ve ilk hatırat yazarı olan Sehî Bey, Edirne’de doğdu. Asıl adı bilinmiyor.

Tezkire heşt behişt hangi tür?

Osmanlı Türkçesinde tezkiretü’ş-şuarâ türü, Sehî Bey’in 945 (1538) yılında tamamladığı bu eserle başlar.

Tezkirat ne demek?

Zehebî’nin (ö. 748/1348) hadis hafızları üzerine yazdığı eser. Ṭabaḳātü’l-ḥuffâẓ adıyla da bilinir; hadis hafızları hakkında yazılmış en meşhur eserdir.

Tezkire-i evvel nedir?

Osmanlı bürokrasisinde kişi ve kurumlar adına yazılan özet belgelerin adı.

Teşkir ne demek Osmanlıca?

Kurban Bayramı’nın son üç gününü ve Zilhicce ayının belirli günlerinde farz namazların ardından alınan tekbirleri kapsayan dönemin adı. DOSYADA MEVCUTTUR.

Zübdetü L eşar ne demek?

Faizi’nin Zübdetü’l-eş’ar’ı yeni bir tezkire türü olarak karşımıza çıkar. Klasik biyografilerde şairler hakkında bilgi verilir ve şiirleri övülür. Daha sonra konu şiirlerinden kısa örneklerle tamamlanır.

Tezkire hangi şair?

TEZKİRE-İ MECÂLİS-İ ŞU’ARÂ-YI RUM (GARîBÎ) Garîbî’nin Anadolu sahası şairlerini konu edinen ve bu alanda ilk sayılan eseridir.

Teşrifatü Ş Şuara kimin eseri?

Edirneli Güftî’nin yazdığı Teşrîfâtü’ş-Şu’arâ, Türk edebiyatında bilinen tek manzum hatırattır.

Temhir etmek ne demek?

(ﺗﻤﻬﻴﺮ) i. (Ar. temhіr, muhr’dan) [Türkçeden türemiştir] damgalamak, mühürlemek: Sevgiliyi öldürmek için anlaştılar / Fermanı ve temhiri yazdılar (Dertli’den).

Tahkir ve tezyif etmek ne demek?

Halen yürürlükte olmayan 159. maddede geçen “Hakaret ve alay”; bir kimseyi aşağılamak, küçük düşürmek, değersiz göstermeye çalışmak ve küçümsemek anlamına geliyor.

Tahkir etmek ne demek din?

Hakaret kelimesi hakaret etmek, hor görmek, küçümsemek, aşağılamak, onurunu kırmak, kendi onurunu çiğnemek anlamına gelir16.

Tezhib etmek ne demek?

Tezhip (Osmanlı: Tezhib) kelimesi Arapça zeheb (altın) kökünden türemiştir ve “altına” anlamına gelir. Çoğul hali “tezhibat” “altın süslemeler” anlamına gelir. Günümüzde kitap tezhipleme, çoğunlukla İslami kökenli olan kitap süsleme sanatını ifade eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Onkoloji Escort